Slektshistorie

 Historier om familien 

  Skuter med tilknytting til Stølen

  Stølen

  Danmarksfarten + annet stoff

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                         Arvid Bentsen © 2007 • Privacy Policy • Terms of Use

www.havsvale.com

    

Historier og hendelser knyttet til Støleslekta.

Hans Christian og Sofie Hansen

1. Hans Christian oppvekst og sjømannserfaringer

Bent Christian ble født inn i et sørlandsk kystmiljø, der sjø og skutetrafikk, sagbruksnæring, eksport og drift av et lite gårdsbruk var vevd sammen i en enhet. Det var travle dager, og etter hvert måtte barna hjelpe til der de kunne. Tidlig ble de fortrolig med båt og sjø, og Bent var vel ikke gamle karen da han fikk være med sin far på Danmarkstur med Farvel. Han var ikke mer enn ti år gammel da de begynte å bygge Stølesaga på holmen tvers over sundet fra farens brygge. Her ble han vitne til en utvikling som må ha gitt ham innsikt, kunnskap og erfaring når det gjaldt foredling av og handel med tømmer og trelast.

Da han var i 15-års alderen hadde sagbruket så omfattende produksjon at det kunne ligge opp til 14 fartøyer på Hallandvik-kilen for å vente på lastetørn. Det var helt naturlig at han valgte sjøen som levevei. Først ble det på fiske, og siden i Skagerakfart eller langfart. Men han var innforstått med at en også måtte satse på eiendom i faste verdier. Bare 18 år gammel var han medeier i galeasen Liberal, som ble kjøpt inn fra Haugesund. I årene som fulgte, førte han flere av de fartøyene som hørte hjemme på Stølen, og han kjøpte seg inn som parthaver i flere av dem.

Han var ganske ung da han fikk eget fartøy å føre. Det var en galeas som hette Aurora. Men den hadde han ikke så lenge før han overtok galeasen Liberal som var innkjøpt fra Haugesund. Det var en riktig skarpseiler, og især med bidevind dro de ifra andre fartøyer. Bent var også en flink seiler. Han var en enkelt tur til Island med trelast, men ellers var det fast på Østersjøen og Nordsjøen. I den tida kjøpte han en del stav for egen regning og solgte til Skottland. Han fraktet selv stavlastene over. Det sies at han gjerne tok last til Skottland i den tiden hans forlovede, Sophie, var i tjeneste der.


Den 1. desember 1887 giftet han seg med Sophie Marie Abrahams datter fra Røsstad. Til bryllupet var det skrevet en sang, som Sophie tok vare på. Forfatterens initialer er K. T., og det kan muligens være hennes mor som har skrevet den.


Til brudeparet Bent og Sofie. (Mel. : I rosenlund under sagahall..) Her første vers av fem:
           Vi samlet i en festlig stund til brudeparets ære,
           vil her i sang av hjertens grund vor hilsen det frembære.
           Vi stemmer i med liv og lyst i sangens toner blide,
           og frem det velder i vort bryst:
           Gud signe Bent og Sofie.


Den bua som ble satt opp øst for Hans Bentsens brygge, ble reist med tanke på lagring av stav fra Stølesaga. Denne bua gikk i alle år under navnet Stavhuset. Den var ca 100 år gammel da den ble revet mot midten av 1980-årene.
Da skonnertskipet Nina ble bygget i Gravdal i Hardanger, ble det Bent Christian som måtte reise dit for å se etter byggingen. Ved stabelavløpningen arrangerte han på rederiets vegne en fest for alle skipsbyggerne, og det går enda frasagn om hvor festlig han ledet denne festen. Det ble også han som fikk Nina å føre den første tida. Den gikk mye på Nordsjøen og Østersjøen, men hadde også turer helt sør til Rio Grande do Sul i Brazil. Som regel kom han hjem med Nina og la opp for vinteren i november - desember. Den lå da fortøyd i Stølekilen til det begynte å bli vår. Da ble det gjerne å laste props til Bones i Skottland den første turen. Skulle de til Rio Grande, ble det props til Cardiff og kull derfra. Når han var i Skottland, hadde han som regel kull-last tilbake til Norge eller Danmark. I 1907 var han skipper på bark Idun.

1905-1909 seilte han med Strays bark Saluto.

Sommeren 1909 brandt huset på Stølen. Ingen ble skadd og huset ble byggt opp igjen, nå med kjeller.

11. januar 1910 finner vi ham som skipper på K. F. Langfeldts Spener, 283 tonn. Av en mappe med korrespondanse mellom Bent Chr. Hansen og rederiet, går det fram at rederiet neppe har hatt denne skuta lenge. Den er velbrukt og trenger en kraftig overhaling. Han karakteriserer den som en middels seiler. Seil og rigg trenger å bli fornyet. I brev fra Porsgrund datert 11. jan. 1910 antyder han at han gjerne vil komme i betraktning hvis rederiet kjøper Saluto, som er til reparasjon.

Allerede samme høst forliste Spener i Karibien, hvor Hans Christian og sønnen, Jørgen, omkom. Se egen historie om dette.

 Hans Christian  og Sofie   Hansen

1. Oppvekst og sjømann

  2. Siste reis med Spener

  3. Harde tak på Stølen for Sofie