Slektshistorie

 Historier om familien 

  Skuter med tilknytting til Stølen

  Stølen

  Danmarksfarten + annet stoff

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                         Arvid Bentsen © 2007 • Privacy Policy • Terms of Use

www.havsvale.com

    

Historier og hendelser knyttet til Støleslekta.

Hans Christian og Sofie Hansen

 

Harde tak for Sofie på Stølen

For enken Sophie ble det en hard tid. Hun hadde mistet både mann og sønn på havet, og nå satt hun igjen med 7 barn. Riktignok var et par av dem over 20 år og sørget for seg selv, men 3- 4 av dem var små, Charlotte bare 6-7 år.
Sophie har selv fortalt om dette: Det var mange ganger vanskelig mens både svigerfar og Bent seilte. Det var jeg og barna som måtte stelle gården. Da de to eldste guttene vokste til, og det hjalp det jo litt. Verre var det etter at Bent og Jørgen omkom. Jeg sto nå helt alene med alt ansvaret. Det var ikke bare oppdragelse av barna. Det var økonomien, gårdsdrift og avviklingen av den forretningsdrift Bent hadde vært delaktig i. Av dyr hadde vi både kuer, sauer og høns, og vi solgte det vi ikke brukte selv. Vi, måtte tidlig opp for å stelle, for det gikk jo alltid en del tid til melkinga. Vi kjerna smør, og det var gjerne ekstra festlig ved bordet når vi hadde nykjerna smør, og kanskje nystekt brød. Alt brødet bakte vi i kjelleren og stekte det i bakerovnen der. Vi fyrte til steinene i bakerovnen fikk en lys eller hvit farge. Vi brukte gjerne kvisteved eller greinved, for den gav god flamme så ovnen ble fort varm. Når den var varm nok, skrapte vi ut glørne og feide med en kost eller lime av einerbar. Deretter satte vi inn brødene med en lang trespade. Det hendte at vi bakte 18-24 brød om gangen, for vi var mange. Gjær hadde vi ikke alltid. I stedet brukte vi surdeig. Under bakingen holdt vi alltid av en klatt med surdeig som kunne god- gjøre seg til neste baking. Og så bakte vi flatbrød. Den store takka eller hella i skorsteinen i kjelleren ble brukt til å steke flatbrød, potetkaker og lefser på.

Bent hadde vært bra situert, og da foreldrene var døde, ser vi av skiftet at han hadde overtatt gården for kr. 4 500. Han hadde dessuten arvet aksjer etter faren både i fartøyer og i Stølesaga. Da Stølesaga gikk konkurs, mistet han verdiene der. Dessuten hadde han lånt penger til svogeren Bent Abrahamsen Røsstad, og da skipsbyggeriet gikk konkurs der, mistet han pengene sine der også. Sophie klarte seg likevel gjennom vanskelighetene.
Etter at Abraham var gift, solgte hun i 1918 eiendommen til ham, men holdt igjen en liten del, Bukta , som hun ville spare som hustomt til eldste sønnen Hans i tilfelle han ville slå seg til på Stølen. Han hadde sagt fra at han ikke ville ha gården. Hun beholdt selv det gamle gårdsnummeret 5 for Bukta , mens hovedbruket fikk nytt bruks nr. 17. I
Bukta var der over et mål jord, og her plantet hun mange frukttrær, dyrket grønnsaker og holdt dessuten høns. De eggene hun fikk, solgte hun som regel til Handelslaget på Lunde, der hun hadde hatt aksjer i en del år. I mange år led hun av eksem på bena og oppetter hoftene. Legene klarte ikke å få bukt med det, så hun hadde ofte smerter.
Den 18. desember 1952 døde hun etter å ha vært enke i 41 år. Begravelsen fant sted lille julaften. 
 

 Hans Christian  og Sofie     Hansen

1. Oppvekst og sjømann

  2. Siste reis med Spener

  3. Harde tak på Stølen for Sofie