Blokaden – Søgnefolk til Danmark etter korn i robåt.
I 1799 var Napoleon Bonaparte blitt Førstekonsul i Frankrike. Han ville stenge England ute fra handel med fastlandet. England hadde nemlig i 1651 innført det som kaltes Navigasjonsakten. En engelsk lov som bestemte at all handel med England skulle føres på engelske skip. (Noen få unntak).
Men i 1807 hadde Napoleon, Prøysen og den russiske tsaren, sluttet fred, og for å komme England til livs innførte de den såkalte fastlandssperringen. England sperret nå Skagerak og Kattegatt. Det førte til at en storpart av norske skuter ble tatt som prise, (beslaglagt) ført til England der mannskapet ble internert.
En rekke Søgnefolk satt lenge i fangenskap.
Norge fikk ikke lenger innført korn, og snart begynte hungersnøden.
Men det var ikke bare Terje viken som dro til Jylland etter mat. Det finnes liste over en rekke Søgnefolk som
prøvde å ro til Danmark etter korn.
Mer enn 3000 nordmenn satt i engelsk fangenskap under Napoleonskrigen. Mange døde på fangeskipene i Chatham og andre engelske havnebyer. Men de fleste kom hjem kom hjem. Blant dem flere fra Søgne. En av dem var Torgie Olsen fra Ålo, og han var muligens sammen med stesønnen Ole Olsen. De var sammen da de ble tatt av engelskmennene. Det fortelles at folk satt på heia (sansynligvis Eidsveden) og så at de ble tatt.
Av andre som ble tatt var Tønnes Danielsen, Tråne, Torjus Torkildsen, Jens Jørgensen Trysnes, Jonas Olsen Skarpeid, Amund Pedersen Hallandvig, samt flere fra andre deler av Søgne.
Leseferdigheten var ikke så stor hos mange. Det var muligheter til å sende brev til fangene. Da måtte mange dra til Syvert Jørgensen Vige, som var skrivekyndig. Han laget dessuten en kopibok, der han skrev av både brev til og fra fangene i England. Denne Kopiboken er bevart, og den forteller om matmangel, om nød og dødsfall. Verst var det kanskje for ung-guttene i fangenskap å å få vite at kjæresten hjemme ikke kunne vente på dem lenger, men hadde giftet seg med en av de andre guttene hjemme.
I 1849 ble Navigasjonsakten opphevet. blokaden opphørte, og danmarksfarten blomstret opp igjen.
|