Slektshistorie

 Historier om familien 

  Skuter med tilknytting til Stølen

  Stølen

  Danmarksfarten + annet stoff

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Arvid Bentsen © 2007 • Privacy Policy • Terms of Use

www.havsvale.com

  Båter og skuter med tilknytting til Stølen

  

Emma og Abrahams Bryllupsreise med Takma (3)


Med kurs mot nord.

Etter at lastingen av huder i Fray Bentos var ferdig og Takma hadde kastet loss, begynte den lange turen hjem. Turen nedover Uruguay-floden gikk uten problemer. Skuta var tungt lastet, men gjorde rimelig grei fart nedover floden. Etter å ha passert Nueva Palmira, kom de ut i River de la Plata. På styrbord side lå Buenos Aires langt i det fjerne, og på babord side et godt stykke lenger ute i roveret ville de snart passere Montevideo. 

 

La oss ta med noen glimt fra hjemturen.  Den 26.april 1916 er de klar for hjemtur, og skuta ligger i munningen av La Plata-floden og driver i stilla og tåke. Kursen er SSO og skuta siger med œ  mils fart.. De ønsker at det kan friske på så det kan gå  fort på hjemveien. Montevideo er passert sist søndag. Nå er det onsdag, og de er neppe 100 prosent ute enda, har de notert.

Den 27.april er observasjonen 37 grader og 26 min. Sørlig Bredde og 53 grader og 02 min. Vestlig lengde.

så fø1ger en tabell for lengde- og bredde-observasjoner for hver dag helt til 17 .mai. Da har de notert: ”- HURRA FOR 17.Mai. I dag skal vi ha stokkfisk med plenty duppe til middag. - Kanskje en sup etterpå.” De har nå kommet fram til 30 gr.W og 6.gr.5ør.-

Den 18.mai er det hverdag igen. Vinden er løy fra SØ, og kursen er NNO med 5 mils fart. Om bord er det jo vinden som bestemmer farten. Selv om 5 mils fart ikke er særlig fart, går det likevel framover rette veien. Været er ellers bra, så de har malersjau om bord. Det er notert at Storbåten er ferdig malt, og nå holder de på med prammen og sjekta. Styrmannen har malt sin egen lugar, og stuerten har gjort rent, men lorten ligger igjen i krokene, så det er ubehagelig å male der han har gjort rent. Jeg har prøvd det i gangen og i penteriet. Emma sitter på dekkslasten under en parasoll og broderer som om det gjaldt livet. Hun har hatt vondt i hodet av varmen, men hun er så ivrig etter å få broderiet ferdig.

I dag har vi 19. mai. Egentlig tenkte vi å holde bededag i dag fordi det var så vanskelig da vi var i i Uruguay floden.

Den 23. mai er notert i loggen: Vi har fått NO-passat, men den er temmelig skral. Vi håper stadig på friskere vind. Det hadde vært moro å rekke hjem og hjelpe til i høyinga. Men kanskje vi rekker slåttegrøten .

Det er Søndag 28. mai 1916 i Nord-Ost passaten. Det er frisk vind med adskillig sjø. ”Takma” farer i vei så det er en lyst. Vi har ikke noe å klage over i dag når skuta skyter fart så det suser.

 

9. juni 1916: 52° 4' N.Br, 22°23' W.L. I dag er det 70 dager  siden vi seilte fra Fray Bentos. Det er lang tid i sjøen. Men nu håper vi alle at komme hjem om en 20 dagers tid.

Den 3.juli: Vi er 70 minutter fra Irland, men vi må baute i aften, for vi klarer ikke å gå klar av alle pyntene. Vinden er fra nord og det er surt og kaldt. Det er så en hutrer bare en får nesa opp forbi kappa. Vi venter hver dag på å  få øye på Man of War så vi kan slippe å gå innom Kirkwaal for å få videre ordre.

4. juli har Abraham skrevet i boken:

I går vi måtte vi baute for Irlands kyst Det blåser motvind av hjertens lyst. Så når vi en gang kommer frem vil jeg tro at slåtte-grauten er ikke lenger god. Men råd for dette der alltid er: Vi ber dem bare å lage litt mer .

 

Britisk militærkontroll. 

8.juli 1916:  Kl. 4.45. I dag er det Emma som skriver:  - I morges kom en engelsk Man of War og forlangte at vi skulle stoppe. Den sendte da 2 offiserer og 3 matroser ombord. Den ene offiseren gikk tilbake igjen etter å ha undersøkt hvor vi kom fra, og om vi hadde noen tyskere om bord. Offiseren som blev igjen om bord, er en ung løytnant på 23 år. Han er riktig hyggelig og grei. Han sover på sofaen. Vi har ikke plass andre steder. I går, søndag, regnet det hele dagen og blåste en hel liten storm. Det var gruelig slingring.  Jeg var sjøsyk og hadde det stusslig, var sint og fortvilet om hinanden. I dag er humøret litt bedre. I dag er det fint vær. Til middag hadde vi oksestek, en sjelden foreteelse på Atlanterhavet når en ikke har vært ved land på 81 dager.

Vi har det ganske morsomt med denne løytnanten. Han er så full av humor, så vi får oss mang en god latter. Til aftens i dag hadde vi pannekaker, og det syntes han var deilig. Hjemme hos ham i England hadde de pannekaker bare en gang om året. Siste år da det var pannekakedag, måtte de om bord i marinefartøyet hans unnvære dem fordi en tysk undervannsbåt var på jakt etter dem. I den anledning hadde han notert i sin egen dagbok:”lngen pannekaker i dag. Straff over keiseren. Vi er nå på vei til Lervik på Shettlandsøyene. Om vinden er god, håper vi å komme dit onsdag."

 

Grunnen til at Takma måtte innom Leirvik på Shetland, var at på grunn av krigen måtte alle skip innom der til undersøkelse.

Verdenskrigen fortsatte jo med uforminsket styrke, og Storbritannia ville sikre seg at intet skip skulle slippe forbi uten å være kontrollert for at de ikke førte kontrabande. En skipslast med kuhuder til et garveri i Kristiansand var selvsagt ikke særlig farlig for Storbritannias sikkerhet. Likevel ble skuta liggende i tre dager før de fikk seile videre. Les videre

 

 

 

 TAKMA

- Takma's eiere

 - Vanskelige tider 1914-1917

 - Emma og Abrahams bryllupsreise 1

 - Emma og Abrahams bryllupsreise 2
    Opplevelser i Uruguay

 - Emma og Abrahams bryllupsreise 3
   På vei nordover

 - Emma og Abrahams bryllupsreise 4
   Hjemkomst